ChameleonVillage.hu

Tekintsd meg bemutatkozó videónkat!


Eleségállat!

Mindenféle eleségállat hüllőknek!

Megnézem!
> Kaméleon árak, felszerelés, házhozszállítás ITT

Hogy viseli a hosszú utat?

Kérdés:

Kedves Kozma Úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szeretnék egy sisakos kaméleont vásárolni, utána néztem a témán belül, és éppen ezért mindenképpen tenyésztőtől venném, nem pedig kisállat kereskedésben. Elolvastam a weboldalát, már félig szakértőnek érzem magam a hasznos információktól. :) A problémám csak az, hogy kb. 1300km-re lakom Németországban. Júliusban megyek Magyarországra nyaralni 3 hétre. A kérdés pedig úgy szólna, hogy a kaméleonnak megterhelő lenne-e nagyon a kb. 12 órás autóút, vagy ha megfelelő körülményeket teremtenék, akkor szinte meg sem érezné a kis kirándulást?! Nem szeretném kínozni, csak egy szép egészséges kaméleont szeretnék, ami jó pár évig a család kedvence lenne. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: S. Z.

Válasz:

Kedves Z!

Köszönöm a dícséretet! :)

Ez a "kis" utazás a kaminak meg sem kottyan.

Néhány magyar tenyésztő évente több alkalommal kiviszi az eladó kaméleonjait egy Hamm nevű német városban tartott hüllőbörzére. Ez a város Budapesttől 1200 km-re van. Ilyenkor csütörtökön este a kamélonok bekerülnek egy sok kis szellőzőlyukkal ellátott műanyag dobozba, amiket pedig nagyobb hungarocell dobozokba teszünk, hogy az védje az állatokat hidegtől, melegtől.

Indulás csütörtökön éjszaka, utazás egész pénteken. Pénteken délután/este érkezés, megszállás. (A kamik még mindig a dobozban.) Másnap börze, ekkor a kamik kikerülnek az asztalra a kis műanyag dobozukban. Ha elviszik őket, akkor utaznak új gazdijukhoz, de ha nem, akkor este vissza a hungarocell dobozba, majd szombaton este indulás haza. Vasárnap reggel érkezés, a kamik azonnal vissza a terkóba, etetés-itatás. (Csütörtök este és vasárnap reggel közt nem történik etetés, itatás esetleg egyszer, de az sem mindig.)

Így evés és ivás nélkül, vagy nagyon kevés ivással a teljes pénteket és a szombatot kell átvészelniük. A sisakos és a párduckaméleonok kevésbé érzékenyek, ha már legalább 7-8 hetesek, akkor problémamentesen viselik ezt a hosszú utat. Így, kérdésére válaszolva egyetlen napot egy kis kamélon szinte végig mosolyogva fog bírni. :D

Remélem megnyugtató a válaszom. :)

Arra kell csak tehát ügyelni egy hosszabb úton, hogy ne kapjon hőgutát az autóban, illetve nehogy megfagyjon (télen) az utazás közben. De természetesen egy személyautóban a kb. 15 és 28-30 fok közötti hőmérsékletet bármikor könnyű biztosítani.

Amire még érdemes figyelni, hogy az állat ne lásson ki a dobozából. Ha nem lát ki, akkor hamar megnyugszik, és nem próbál kijönni, így a stressz is minimális a számára. A műanyag dobozban keresztbe elhelyezett egy-két kis ágba kapaszkodva általában végigpihenik az utat.

Remélem segítettem!

Üdv.,
Béla a kaméleonos 

u.i.: További intó az utaztatásról itt!
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ