ChameleonVillage.hu

Tekintsd meg bemutatkozó videónkat!


Eleségállat!

Mindenféle eleségállat hüllőknek!

Megnézem!
> Kaméleon árak, felszerelés, házhozszállítás ITT

A kaméleon tartása

Az elmúlt 10-20 évben nagyon sokak fejében kialakult egy olyan elképzelés, hogy a kaméleonok tartása nehéz. Ez igaz is volt úgy 20 évvel ezelőtt, amikor még nem sokat tudtak a fogságban tartott kaméleonok igényeiről. Az elmúlt 5-10 évben azonban olyan jelentős mennyiségű információ és tudás halmozódott fel erről, hogy nem csak a tartásuk, de még a tenyésztésük is viszonylag könnyűnek tekinthető.

Az alábbi sorokban összegyűjtöttünk minden olyan hasznos és fontos információt, amelyek probléma mentessé fogják tenni számodra a kaméleonok tartását.

Ha ezeket betartod, illetve azt a további néhány dolgot, amelyet személyesen fogok elmondani és megmutatni, akkor garantálom, hogy az általad kiválasztott kaméleon(ok) jól fogják magukat érezni és éveken át szereznek majd neked is nagy-nagy örömet.

Nézzük akkor sorban:

Beszerzésük:

Akár sisakos, akár párduckaméleonról van szó, általában érdemes növendék állatot vagy állatkákat beszerezni. Az 1-3 hónapos kicsik már általában megfelelő méretűek. Ha ilyen korúakat veszel, akkor már egy stabil, jól táplálkozó kisállat lesz birtokodban, nem kell attól félned, hogy esetleg elpusztul. (A párduckaméleonok esetében nem érdemes 2 hónaposnál fiatalabbat venni.)

Mindenképpen megbízható helyről, lehetőleg tenyésztőtől szerezd be a kisállatot. Bár nem szeretnék általánosítani, de szomorú tény az, hogy a díszállat kereskedők igen gyakran nem értenek eléggé a kaméleonokhoz és nem tudnak elegendő információt nyújtani ahhoz, hogy a kaméleont jól tarthasd és nevelhesd. Érdemes továbbá olyan helyről beszerezni, ahol garanciát adnak a jószág egészségére.

Amennyiben lehetőséged van rá, bizonyosodj meg arról, hogy olyan helyről szerzed a kis állatot, ahol megfelelő körülmények között nevelték már a kezdetektől az elvitelig is (Élénken érdeklődik a környezete iránt, láthatóan jó fizikai kondícióban van, szépen mászkál, nem alszik napközben.)

Tartásuk:

- Kezdő terrárium: Az egészen pici 1-2 hónapos állatoknak egy kisebb terráriumot szerezzünk be, pl. egy kb. 35 cm széles, 25 cm mély és 50 cm magas terrárium kiváló erre a célra. A kaméleon kezdő terráriuma azért nem lehet óriási, mert: 1) szinte elvész benne az állat, 2) gyakran előfordul, hogy egy ilyen hatalmas terráriumban egyszerűen nem találja meg a táplálékát.

- Végleges terrárium: A kaméleonunk a hőmérséklettől, a táplálék mennyiségétől, illetve egyéni falánkságától függően növekszik. Ahogy fejlődik, úgy kell egy idő után a kezdő terráriumot nagyobbra – végleges terráriumra - cserélni, erre hozzávetőlegesen 5-6 hónapos korában kerül sor. A kaméleon tartására az álló terrárium az ideális.
Az abszolút minimális méret, amiben egy felnőtt kaméleon tartható, az egy 50 cm széles, 40 cm mély és 90-100 cm magas terrárium. Ettől függetlenül természetesen - ahogyan minden más állat, sőt mi is - jobban érzik magunkat nagyobb helyen, így bátran építhetünk neki ennél akár jóval nagyobb terráriumot is. Felső korlát nincs, egy hatalmas terrárium szép növényekkel, professzionális hátfallal ellátva, benne a kaméleonnal a lakásunk ékes dísze lehet.

- A kezdő és a végleges terráriumnak is jól szellőzőnek kell lennie, ami azt jelenti, hogy a tetején és valahol legalább az egyik oldalán rácsosnak/hálósnak kell lennie, hogy a levegő könnyen járhasson benne. Akváriumból átalakított alacsony, oldalsó szellőző nélküli „üvegkalitka” nem megfelelő a kaméleon tartására.
Fontos megemlítenünk, hogy a kis terrárium, de lehetőleg a végleges is hátfalas legyen. Természetesen egy hátfalas terrárium jobban is néz ki, mintha átlátnánk az egész terráriumon, de emellett két további funkciója is van:
1) A kaméleon nagyon sokszor a felső ágon napozik és csak ritkán jön le a talajra. Hátfal nélkül a táplálékállatok (tücsök) a terrárium alján mászkálnak, a hátfalas terráriumon azonban a hátfalon a terrárium felső részébe másznak és a kaméleon szeme előtt mozognak. Így a kaméleonunk folyamatosan látja és szépen egyenként levadászhatja őket.
2) A kaméleonok stresszérzékenyek, szeretik biztonságban tudni magukat. Ha a terrárium mind a 4 oldala átlátszó, akkor sokkal inkább védtelennek érzik magukat és így erősebb lehet a stresszfaktor. (Az állatokon nem látszik semmi külső jele a stressznek, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek stresszben. Ez étvágytalansághoz és egyéb problémákhoz vezethet.)

- Egyéb terrárium anyagok: Ritkábban használatos, de készülhet a terrárium pl. osb lapból vagy esetleg hálóból, bár az utóbbi esetében nehéz a magasabb párát, illetve a meleget biztosítani.

- Aljzat: Praktikus, de nem túl esztétikus megoldás az, ha terrárium alján nincs semmi. A kaméleon szempontjából szinte mindegy, hisz a talajra viszonylag ritkán megy le.
Nagyobb kaméleonok esetében aljzatként használhatunk nagyobb darab fakérgeket (mulcs). Ezek természetessé és esztétikusabbá teszik a terráriumot. Ennek hátránya, hogy a táplálékállatok könnyen elbújhatnak benne. Ha azonban hátfalas a terráriumunk, akkor számíthatunk arra, hogy a táplálékállatok felmennek napozni a terrárium felső tartományába, vesztükre :) Egy másik, kiváló talaj a műfű. Nagyon feldobja a terráriumot, és emellett igen könnyen tisztítható. Kivesszük, kádban átöblítjük és egy rövid száradás után már vissza is tehetjük a terrárium aljába.

KERÜLENDŐ!: Alomként apró szemű, illetve hegyes fakéreg darabok használata, főleg a kisebb kaméleonok esetében erősen kerülendő. Ennek oka, hogy ha a kaméleon az aljzatról vadászik, akkor ezek a pici, hegyes kéregdarabok bekerülhetnek a szájába, amelyek zavarják őt, és rosszabb esetben még le is nyelhetik. Tilos bármilyen homokot aljzatként használni!!

- Mászóágak: Kertből, erdőből, parkokból gyűjtsünk be megfelelő vastagságú és hosszúságú mászóágakat, hogy állatkánk kényelmesen közlekedhessen a terráriumában. Ezeket a terrárium üvege közé tudjuk - megfelelő méretre vágás után - szorítani, vagy gyorskötegelővel egymáshoz is erősíthetjük őket, hogy ezeken közlekedhessen a jószág. Ügyeljünk arra, hogy az ágak olyan távolságra legyenek egymástól, hogy a kami a terrárium legaljától a legtetejéig könnyen tudjon közlekedni. Ahogy az állat növekszik, egyre vastagabb ágakra lesz szükség, és természetesen sokkal ritkásabban kell majd elhelyeznünk őket, mint 1-2 hónapos korában. Az ágak jó része vízszintesen vagy közel vízszintesen álljon. Néha fényképeken látunk olyan terráriumokat, amelyben az ágak nagy része 45 fokos szögben áll. Ez az állatnak nagyon előnytelen, mert nem tud rajtuk könnyedén megpihenni. Az ágak elhelyezésénél ügyeljünk még arra, hogy legalább egy vízszintes ág legyen közvetlenül a melegítő és az UVB égő alatt. Ezen az ágon fog valószínűleg a legtöbbet időzni, ezen fog éjszaka pihenni, aludni, illetve napközben napozni.

- Növények: Itt egyetlen fő szempont van, az hogy a terráriumba kerülő növények ne legyen mérgezőek. Kiváló növények a terráriumba pl. a ficus benjamin, vagy a schefflera. Ezeket úgy helyezzük el, hogy a belső tér ne legyen túl zsúfolt, az állatunk azért könnyen tudjon közlekedni. A növények megadják a természetes közeg érzetét a kaméleonnak, illetve segítik megtartani a magasabb páratartalmat.

- Égők:
A kaméleonnak kétféle égőre van szüksége, hogy valóban jól érezze magát:
1) UVB: Egy 13 vagy 26 wattos jó minőségű UVB égő nélkülözhetetlen az állat jó egészségi állapotának megtartásához. Ennek az égőnek napi 10-12 órát kell mennie napközben (pl. 8-20 óráig, vagy 9-21 óráig, esetleg 7-19óráig). Ez az égő a napfényt pótolja állatkánknak, ez teszi lehetővé számára, hogy a kalcium beépüljön a szervezetébe. (Az égő sose égjen éjszaka!)
2) Melegítő égő: Mivel az UVB égő nagyon minimális meleget ad, ezért szükséges egy melegítő izzó is. Mi a 25-ill. 40 wattos EXO TERRA Sun Glo Basking Spot Lamp Neodymium égőt használjuk a kicsi és a nagy kaméleonjaink számára is. Ennek az égőnek szintén 10-12 órát kell mennie az UVB-vel párhuzamosan. (Télen lehet 10-et, nyáron 12-t.)

FIGYELEM:
Fontos, hogy a kaméleonok éjszaka alszanak, így ez idő alatt sem melegítő, sem UVB fényre nincs szükségük. Az éjszakai lehüléstől ne féljünk, az sem probléma, hogy ha akár 12-14 fokra lemegy a hőmérséklet az éjszaka folyamán. Tulajdonképpen a sisakos kaméleon még 10 fokig is bírja, bár ezzel nem érdemes kísérletezni. A párduc kaméleon sokkal érzékenyebb a hidegre, esetükben a hőmérséklet ne menjen 16-17 fok alá, mert leállhat az emésztésük!

- Hőmérő: Az említett két fényforrás biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a kaméleonoknak, ami a terrárium felső tartományában kb. 30-32 fok. Ettől függetlenül érdemes egy terráriumi hőmérőt is beszereznünk, hogy láthassuk, ha a hőmérséklet bármilyen okból mégsem lenne ideális.

- Párásítás: Naponta kétszer-háromszor párásítsunk, reggel valamivel a lámpák felkapcsolása után, és valamikor délután. Ne használjunk hideg vizet, mert azt a kaméleon nagyon nem szereti. Kézmeleg vizet eresszünk egyenesen a csapból egy kézi permetezőbe és azzal gazdagon permetezzük meg a terráriumi növényeket, illetve az üvegfalakat. Nem gond az, ha a kaméleonra megy valamennyi víz, de rá kifejezetten ne célozzuk. Ha azonban a kaméleonunk éppen vedlik, akkor kerüljük el, hogy víz kerüljön közvetlen a testére, hisz így a félig levedlett bőrréteg a víz hatására újra visszaragad az állatra és sokkal nehezebbé teszi számára a természetes vedlést.
(Párásításra esetleg gyűjthetünk esővizet, vagy ha van víztisztítónk, akkor használhatunk erre a célra tisztított vizet is.)

- Itatás: A megfelelő mennyiségű víz a kaméleon számára nélkülözhetetlen. Fontos tudni, hogy 95 %-uk nem találja meg az állóvizet, azaz nem megoldás, ha egy kis tálba vizet adunk neki. A terrárium falán vagy a leveleken megcsillanó vízcseppeket azonban hamar észreveszik, és onnan isznak, azt nyalogatják fel. A kis állat az első 3-4 hónapjában általában elég vizet tud felvenni a naponta 2-3 alkalommal megpermetezett levelekrők, illetve a terrárium faláról. Ha azt látjuk, hogy permezetés után egy-egy levelet szinte már szárazra nyalogatott, akkor arra a levélre óvatosan spricceljünk még, hogy tovább ihasson. 4-5 hónapos kora után érdemes egy csobogót vagy egy csepegtetőt venni vagy eszkábálni, amely elegendő ivóvizet biztosít számára. Egy másik kitűnő megoldás, ha fecskendőből vagy a kézi párásítóból itatjuk naponta-kétnaponta. Ez két-három perces művelet alkalmanként. Még további hasznos infót és videókat erről ITT találsz.

- Etetés: A kaméleon kizárólag élő eleséggel táplálkozik. Ez olyannyira igaz, hogy nagyon gyakran egy olyan eleségállatra sem mozdul rá, ami bár él, de nem mozog. Legtöbbször kivárja amíg az megmozdul, és utána vadássza le. Tápláléka részben lehet tücsök (ITT). A barna vagy a banán tücsköt etessük vele, esetleg a sávos tücsköt, bár ez utóbbi apróbb méretű és így többre lesz szükség belőle. (Az állatot lehetőleg délelőtt etessük, így egy egész napja van arra, hogy összelövöldözze magának a terráriumában mászkáló eleséget.) A tücsök és a megfelelő méretű sáska (ITT) a legpraktikusabb mint fő eleség, mert tápanyagtartalmuk kiváló és könnyen tarthatók a feletetés előtt. ITT

A további 20-30%-a a táplálékának lehet mindenféle egyéb eleség, pl.:

- viaszmoly lárva (ITT) (óriási a fehérje tartalma, és eléggé zsíros, és finom :) Imádják a kaméleonok, de könnyen túlságosan is rákaphatnak és hizlal. Nasiként adjuk.)

- Csoki csótány (ITT) (etethetjük, de nem mindegyik kaméleon szereti, ez egyedfüggő. Ve van, amelyik csak ezt eszi.)

- Lisztkukac és gyászbogárlárva (ITT) - nem mindegyik állat szereti, de a változatosság miatt mindeképp próbáljuk meg) A kaméleonnal a gyászbogár lárva jobb, mint a lisztkukac. Ezt azonban nagyobb mérete miatt általában csak úgy kb. 5-6-7 hónaposan korában tudják elfogyasztani.

- rózsabogár lárva (ITT) (sok sisakos kaméleon nem szereti, csak ímmel-ámmal fogyasztja, sok pedig rajonk érte. Változó. Próbáljuk ki. Ha ezt etetnénk, akkor nagy mérete miatt csak felnőtt kaméleonoknak adhatjuk.)

Összevezve, a legjobb eleség a kaméleonnak a tücsök és a sáska, ezek legyenek az elsőrendő táplálékai. Utána jöhet minden más. A sáska további előnye, hogy nem ciripel. :)

FONTOS: mindig a megfelelő méretű táplálékállatot etessük a kaméleonokkal. Erről ITT olvashatsz.

FIGYELEM: Fekete tücsköt NE etessünk a kaméleonnal, mert ez a típusú tücsök nagyon agresszív és ha nap közben nem fogy el az összes, a kaméleonunkat éjszaka, álmában megrághatja.

- Vitamin: Nélkülözhetetlen a jó minőségű vitamin a kaméleonok számára. Minden etetés előtt az eleségállatot vitaminoznunk kell. Ez a következőképpen történik:

Veszünk egy olyan műanyag dobozt, amiből a táplálék állat egészen biztosan nem ugrik ki, tücsök esetében ez kb. 20 cm magas. Az üres, száraz doboz aljába behintünk egy kis vitaminport, majd a tücsköt/táplálékállatot a dobozba szórjuk. A doboz tetejét lezárjuk, finoman összerázzuk, majd az így „panírozott” :) táplálékot a terráriumba szórjuk. A kaméleon fogja tudni a dolgát.... A dobozba hintett vitaminport több alkalommal is felhasználhatjuk. Addig jó, amíg a tücskökre a vitaminban való "megforgatás" alatt jelentősebb mennyiségű por ragad. Ha már a vitaminpor koszos, akkor cseréljük.

FIGYELEM: Ne vegyünk házilag kevert, címke nélküli vitamint! Nem tudhatjuk ezek összetételét, és egészen biztosak lehetünk abban, hogy minőségben nem vetekednek a neves hüllő-vitamin gyártó cégek termékeivel.

-Tisztán tartás: A kaméleonok nem szeretik a szagos környezetet, terráriumukat rendszeresen takarítsuk. Ez a művelet nagyon egyszerű, legtöbbször elég, ha egy törlőkendővel az aljzaton lévő ürüléket kiemeljük. Ha a terrárium aljzata fenyőkéreg, akkor azt az egyetlen kis darab kérget kell kivennünk és eldobnunk, amelyre az állatka épp kakilt. Előfordul, hogy 1-1 levelet is összepiszkít, azt egy nedves szivaccsal át tudjuk törölni.
A rendszeres csapvíz permetezése vízkövesedést okoz a terrárium üvegén. Az általunk készített terráriumok ajtaja egy mozdulattal kiemelhető, és az erre alkalmas tisztítószerrel le tudjuk tisztítani a vízkövet. A tisztítószerrel történő takarítás után fontos, hogy alaposan öblítsük le az üveget, mielőtt visszatesszük a helyére.

- Az eleségállatok tartása: Itt csak a tücskök tartásáról osztunk meg néhány gondolatot, hisz ez a fő elesége. A tücsköket kisebb, pl. 20x30cm-es műanyag ládában tudjuk tartani. Az a műanyag dobozocska, amiben adjuk őket, túl kicsik a tartásukhoz, abban hamar megfulladnak. Az otthoni tartásra olyan műanyagdobozt használjunk, amelynek belső fala teljesen sima, hogy a tücsök ne tudjon rajta felmászni. A dobozt ne zárjuk le, hogy a tücskök elegendő szellőzést kapjanak. Tartásukhoz nem kell aljzat, viszont érdemes néhány tojástartó tálcát kisebb darabokra vágni, és azt használni. Így el tudnak bújni és a mászófelületük is sokkal nagyobb.

Feletetéskor pedig így nagyon egyszerű dolgunk van: megfogunk egy tojástartó darabot, kiemeljük a dobozból és egyszerűen csak belerázzuk a vitaminozásra használt dobozba a rajta lévő tücsköket.

FONTOS: A tücskök étlen-szomjan rendkívül sokáig, akár hetekig is bírhatják, viszont a tápanyag tartalmuk így szinte nullára redukálódik. Így a kiéhezett tücsökből kaméleonunk nem jutna megfelelő tápanyaghoz, ezért a tücsköket is mindenképp táplálnunk kell. Erre a célra egy pici tálkába behelyezhetünk nekik száraz kutya- vagy macskatápot vagy bármilyen baromfitápot. Egy kis zöldséggel (pl. almakarika, répa, uborka) is „kényeztessük” őket. Valamennyi folyadékra is szükségük van, ha egy nagyon lapos tálkába pár milliméternyi vizet beteszünk, az úgy teljesen elegendő.A Chameleonvillage tenyészetünkben mindent megteszünk annak érdekében, hogy saját tenyészállataink is, illetve az eladásra szánt kis kaméleonok is megkapják azt, amire valóban szükségük van egy hosszú, egészséges, vidám élethez. De hogy ez számodra is kézzelfogható legyen, minden tűlönk elvitt állatra 2 hét egészségügyi garanciát adunk.

Amennyiben kaméleon tartáson gondolkodsz, nagyon szívesen állunk rendelkezésedre.
Vedd fel velünk a kapcsolatot ITT.

Üdvözlettel,
Kozma Béla Tibor
kaméleon tenyésztő

Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ