ChameleonVillage.hu

Tekintsd meg bemutatkozó videónkat!


Eleségállat!

Mindenféle eleségállat hüllőknek!

Megnézem!
> Kaméleon árak, felszerelés, házhozszállítás ITT

A kézhez szoktatásról

Kérdés:

Kedves Béla! Szerdán hoztuk el a kis Mukit. Már nagyjából megszokta az új helyet. Sokat eszik. Inni még nem láttam, de minden nap kétszer besriccelem a terrárium falát és a növényeket vízzel. De ha ki akarjuk vinni őt a kertbe napozni, vagy ha közel ér a kezem, mert bespriccelem a növényeket, elkezd fújni és menekül. :( Pedig már kézből is etettük, de minket nem kedvel. Ez normális? Majd idővel megszokja a közelségünket? Lehet ezzel valamit csinálni? Ha ki akarom vinni az udvarra, akkor beteszek neki még egy ágat, ami kilóg a terráriumból és megvárom amíg kimászik. Utána már ki tudom vinni és másztatni is tudom a kezemen, de a kiemeléstől kicsit tartok. Fújtat vagy hirteken megbillen, hogy megijesszen minket. Ma fogtunk neki szöcskét az udvaron, mert apa azt olvasta, hogy lehet neki adni. Ízlett neki. :) V. Virág

Válasz:

Kedves Virág! Nagyon jó kérdést hoztál fel, mert másoknál is elő-előfordul ez a jelenség. Ha a kaméleon fújtat / felfújja magát, akkor nem arról van szó, hogy nem kedvel benneteket, hanem tulajdonképpen veszélyben érzi magát az adott pillanatban, és ezekkel a trükkökkel próbálja magát megvédeni a vélt ellenségtől, jelen esetben tőled.

A kézhez szoktatással kapcsolatban elsőként azt kell megértenünk, hogy a kaméleon hüllő, nem pedig valamilyen szörös kis állat. Sokkal kevesebbet várhatunk el tőle szelídség tekintetében, mint pl. egy macskától. Mindemellett van egy pár dolog, amit megtehetünk, hogy a lehető megszelídebb legyen. Ezek a következők:
  • Kerüljük az állat környezetében, illetve a vele való foglalkozás közben a hirtelen mozdulatokat. Ezektől megijedhet, amire fújtatással reagálhat.
  • Sose próbáljuk megfogni felülről az állatkát. Ezt is veszélyforrásnak tekintheti.
  • Legyünk türelemmel, próbáljuk  kivárni, amíg ő ki akar jönni a terráriumból.
  • Mindig alulról vegyük a kezünkbe, lehetőleg az alábbi módon: egy ujjunkat - vagy ha már idősebb, nagyobb az állat, akkor a kezünket - tegyük a kami feje, álla alá, majd kezdjük el felemelni a kezünket. Az állatka általában felfelé akar mászni, és mivel így azt érzi, hogy az állával már érint valamit, ezért arra megpróbál rámászni, és így már a kezünkben is van.
  • Ha már kivettük, vagy valahogy kikerült a kami a terráriumból, és még mindig stresszes és gyanakvó, akkor megpróbálhatjuk szemmagasság fölött tartani egy ideig. Így ő inkább érzi majd magát nyerő pozícióban a magasból, és esélyes, hogy kevésbé fog félni.
  • Ha már a kezünkben van, akkor lassú, óvatos mozdulatokkal vigyük csak el máshova.
Ahogy írtad, a kezeddel nem tudsz benyúlni a terráriumba, mert fúj rád. Ez valamennyire érthető is, hiszen az az ő megszokott, békés kis territóriuma. Ha azonban egy általad betartott botra rámászik, akkor azon ki tudod emelni és többé nem puffog. Ez egy nagyon jó módszer. Ezt is óvatosan csináld azonban, mert ha vadul hadonászol a fával, akkor attól is megijedhet. :)

Mindezek mellett van még egy dolog, amiről tudni érdemes, ez pedig a megszokás. Ha pl. rendszeres mozgást lát a kaméleon a terráriuma előtt, akkor azt egy idő után megszokja. Ha kíméletesen, stessz nélkül veszed ki a terráriumból, akkor ezt is megszokja, egy idő után hozzászokik.

Az összes fenti pontban a fokozatosság elvét érdemes alkalmaznunk, türelmesnek kell lennünk. Az említett, bevált trükkökel remélhetőleg nem lesz gondod szeretett kis pikkelyesbőrűddel. :)

Remélem ez a cikk Neked is és másoknak is segítségére válik! Ha kipróbáltátok, kérlek benneteket, hogy írjátok meg a tapasztalataitokat, s hogy a fentiekből mi vált be nektek!

Köszönöm előre is!

Béla a kaméleonos

VISSZAJELZÉSEK:

Kérdés:

Szia, A kaméleon egyik napról a másikra elkezdett félni mindentől. Ha nyújtom felé a kezem, felfújja magát és elrohan a terráriumban. Gondoltam megpróbálom egy ágra felvenni, a helyzet ugyanaz. Semmi nem történt, ami ezt kiválthatta volna. Van valami ötleted/tapasztalatod, mi okozhatja ezt és mit lehetne tenni?

Válasz:


Szia!
Hát, egy fiú párducnál ez nagyon ritka.
Ezt olvasd át: http://www.chameleonvillage.hu/a_kameleon_kezhez_szoktatasa
Szinte biztos, hogy valamitől nagyon megijedt nemrégen.
Jelezz vissza, ha van fejlemény.
Üdv, Béla

Eredmény:


SIKER!!!!!

Csináltam egy átjárót a terráriumból egy szobanövényre. Kijött, adtam neki kézből egy sáskát és megbarátkoztunk. :)

Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ